II Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Figueres

Benvolgudes, benvolguts,

Per segon any consecutiu, la filmografia àrab arriba a l’Alt Empordà amb la projecció de pel·lícules documentals i de ficció compromeses amb la realitat que envolta els seus realitzadors, apropant al nostre país produccions de difícil cabuda als circuits comercials.

La mostra, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Figueres, està organitzada pel Cineclub Diòptria i Sodepau amb l’objectiu d’afavorir la difusió del cinema àrab i mediterrani a Catalunya, i de trencar tòpics sobre el món àrab obrint la proposta a l’alumnat dels instituts d’educació secundària de la comarca.

Ineludiblement, enguany hem volgut donar cabuda a dues propostes relacionades amb un dels esdeveniments que va marcar la història del món àrab: la revolució egípcia de gener de 2011.  Un capítol que, tal i com evidencien les actuals protestes a la plaça Tahrir de El Caire, encara no està tancat.

PROGRAMACIÓ DEL 10 AL 15 DE DESEMBRE

 

Del dilluns 10 al divendres 14 de desembre al Museu de l’Empordà                

Sessions matinals per instituts de Prohibit d’Amal Ramsis (Egipte)

 

Dijous 13 de desembre, 22:30 h al CatCinemes                                                 

18 dies de varis directors (Egipte)

Divendres 14 de desembre, 19:00 h al Museu de l’Empordà                             

Érem comunistes de Maber Abi Samra (Líban). Amb la presència del director

 

Dissabte 15 de desembre, 19:00 h al Museu de l’Empordà

El penedit de Merzak Allouache (Algèria-França).  Amb debat posterior sobre la realitat algeriana

 

*Entrada gratuïta excepte a la sessió de dijous 13 al CatCinemes

 

 

FILMOGRAFIA

 

Prohibit d’Amal Ramsis

Egipte, 2011. 67’ VO àrab amb subtítols en castellà. Documental

 

L’any 2010 l’autora d’aquest documental va caminar tota sola pels carrers de El Caire amb la seva càmera, filmant d’amagat, ocultant-se de la policia i buscant refugi en cases d’amics. El film testimonia l’Egipte anterior a la revolució i analitza el significat de la paraula «prohibit». Les respostes a moltes preguntes arriben amb la revolució, que va coincidir amb els darrers dies de muntatge del film.

 

18 dies diversos directors

Egipte, 2011. 120’ VO àrab amb subtítols en castellà. Ficció                                                                                                  *Selecció oficial del Festival de Cannes 2011 (Special Screenings)

 

18 Dies és la resposta immediata per part de deu prometedors cineastes a la revolució del 25 de gener de 2011 a Egipte. Deu curtmetratges independents -rodats sense pressupost i amb els recursos propis dels seus autors- units per una revolta de divuit dies.

 

Érem comunistes de Maber Abi Samra                                                                         

Líban, 2010. 85’ VO àrab amb subtítols en català. Documental                                                                                                            *Secció Orizzonti de la Mostra de Cinema de Venècia 2010

 

Reflexió sobre el destí d’un grup de camarades vinculats per la lluita ideològica del passat que mantenen encara forts lligams d’amistat. Un examen exhaustiu del llegat de la guerra civil a el Líban i el seu present de postguerra. Quatre homes relaten les seves històries al front de batalla, els seus somnis no assolits i les seves desil·lusions amb la inestable situació actual del país.

 

El penedit de Merzak Allouache (Algèria-França)                                                                                                                                                  Algèria-França, 2012. 87’ VO àrab amb subtítols en castellà. Ficció                                                                                                                        *Quinzaine des Realisateurs Festival de Cannes 2012

 

Algèria, a les regions muntanyoses. Mentre que grups d’islamistes irreductibles segueixen sembrant el terror, Rachid, un jove jihadista fuig de la muntanya i retorna al seu poble. Segons la llei del “Perdó i Concòrdia nacional” ha de presentar-se a la policia i entregar la seva arma. D’aquesta manera es beneficia d’una amnistia i esdevé un “Penedit”. Però la llei no pot esborrar els crims i Rachid es troba immers en un viatge sense sortida on s’encavalquen la violència, el secret i la manipulació.

  

Cineclub Diòptria i Sodepau

Imagen

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s