Arriba la X Mostra!

IMG_20141109_091415
public Palestine Stereo. Foto Montse Rodríguez

Cada any ens meravellem que una nova edició de la Mostra vegi la llum, però és que ja en van 10! Una dècada- que és més fàcil de dir que d’arribar-hi- d’il.lusions compartides, de perseverança i determinació, de compromís. Teixint complicitats d’una banda a l’altra de la mediterrània per obrir una petita finestra als cinemes àrabs a casa nostra. La Mostra ha estat sempre una caixa de ressonància dels anhels i somnis, preocupacions, contradiccions i conflictes que travessen els pobles del mediterrani. Amb un ull posat a l’actualitat més candent però sempre cercant les arrels profundes que ens ajuden a entendre millor com hem arribat fins als nostres dies. Enguany la Mostra està travessada per les migracions i els exilis i per unes realitats vistes amb ulls de dona. Anirem del passat al present, fent atenció al “mentrestant”. Descobrirem que quan ens acostem a noves realitats amb la ment desperta i el cor obert, elles mateixes, i per si soles, són el millor antídot contra prejudicis i estereotips. Perquè no ens trobarem amb “Un món àrab”, homogeni i estàtic, sinó moltes maneres de ser i viure en aquesta geografia, en unes societats dinàmiques i canviants, i en plena transformació. Vives i creatives, on les dones abracen la religió i alhora s’enfronten més que ningú al tradicionalisme imperant. On homes i dones pensen, observen, reflexionen, debaten, escriuen, s’expressen, llegeixen, proposen, lluiten i es revolten. I què és sinó el Cinema?

alyamalyam

Enguany el país convidat serà el Marroc, país del qual provenen quatre de les pel·lícules projectades. Ahmed el Maanouni, director d’Oh, els dies (Alyam, alyam), un clàssic del cinema marroquí que va donar veu el 1978 a les famílies camperoles, inaugurarà la Mostra el 8 de novembre a les 21.30 hores a la Filmoteca de Catalunya. Aquest escriptor, cineasta i productor, format a Brussel.les i a París, és l’autor de dues de les pel·lícules més emblemàtiques no només del cinema marroquí sinó de tot el cinema àrab: Alyam Alyam (1978) i Transes, de la qual Martin Scorsese va declara que “amb els anys ha esdevingut la meva obsessió. Ahmed el Maanouni fa un retrat no només del grup Nass El Ghiwane, sinó del mateix Marroc i del món d’on ve la música”.

De Síria ens visitarà la reconeguda cineasta Hala Alabdalla, per presentar Un assetjat com jo. Alabdalla, exiliada a França, és una de realitzadores més reconegudes i valentes del cinema àrab, forta opositora al règim i represaliada. Les seves pel·lícules han estat programades a festivals de tot el món, entre ells Venècia, Toronto o Dubaï. Amb Je suis celle qui porte des fleurs vers sa tombe va guanyar el Premi al millor documental al Festival de Venecia. Després vindiren Hé ! nʼoublie pas le cumin, Yolla, un retour vers soi i Comme si nous attrapions un cobra.

Sabine Sidawi, productora de 3000 Nits i Una criada per cadascú i experta en Producció cinematográfica al Pròxim Orient, va fundar el 2007 a Beirut Orjouane Productions, i actualment és una de les productores amb més renom del Líban. Sabine ha produït i co-produït més de 25 pel·lícules, entre ficcions i documentals, que han estat projectades i premiades en festivals d’arreu del món. Actualment està desenvolupant dos llargmetratges de ficció, A Girl Made of dust, de Hiam Abbas, i A Symphony of a flood, de Darine Hoteit. Sidawi imparteix classes de Producció cinematogràfica a les dues universitats més importants del Líban des de 2009.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s